Akşama Ay’da Bir Yemeğe Ne Dersiniz?
Geçtiğimiz ay Tesla markası ile elektrikli otomobil üreten, SpaceX ile uzay seyahatlerinin seyrini değiştiren ve Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Elon Musk, Türkiye’deydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musk’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşme sonrasında yeni Türksat 5A-5B uydusunun Musk’ın şirketi SpaceX ile uzaya gönderilmesi konusunda bir görüşme yapıldığını öğrendik. Musk’un roketi alıştığımızdan farklı olarak uzaya çıktıktan sonra geri dönebilen bir teknolojiye sahip, bu yüzden daha düşük maliyet ile uzaya kargo götürmek mümkün olabiliyor.
Uzay aracı üreten şirket kurmayı hayal etmek? Dahası bu fikir için yatırım almak ve dahi uzay gibi devletlerin tekelinde bir alanda başarılı olabilmek… Uzaya kıyasla daha bilindik bir alanda 2009 yılında Türkiye’de büyük bir veri merkezi inşa etmeyi başarabilen ben, bir de uzaya gitmeye kalksam tımarhaneye kapatılırdım diye düşünmeden edemiyorum. 10 yıl önce gençliğin verdiği enerjiyle direndim ve hedefime ulaşabildim.
Ülke finans sisteminin genç girişimcinin paçasından çeken tavrını unutmam mümkün değil. Türkiye’nin faize dayalı bankacılık sistemi nice büyük hayalleri öğüttü. Faizin düşük olduğu ülkelerde yatırımcı, vizyonundan değil, biraz da faizden daha karlı olduğu için mecburen hayale, girişime yatırım yapmak zorunda kalıyor. İşte faiz böyle illet bir bela. İnsan bir kez kolay para kazanmaya alışırsa, üretmek için uğraşır mı?
Bir hayalin peşinden koşmak
Kasım ayında Bilişim İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın ile birlikte Mesafe Fen ve Teknoloji Koleji’nin daveti ile gençlerle buluştuk. Osman Akın bilişimin tarihçesini, ben de sosyal medyanın doğru kullanımı hakkında gençlere deneyimlerimizi aktardık. Genç kardeşlerimizle birlikte zaman geçirmek çok güzeldi. Birçok mantıklı ve etkileyici soru aldık, cevapladık. Seminer öncesi okul turunda en sevdiğim uygulama; görevlisi olamayan kantin oldu. Öğrenciler fiyatları üzerinde yazan ürünleri raflardan alıyor, ücretini kantin kutusuna atıyorlardı. İlk duyunca sizin de şu an aklınıza gelen soruları okul müdürü Uğur Nikbay’a sordum ve başarı oranının oldukça yüksek olduğu bilgisini aldım. Okul, öğrencilerine bu güveni kazandırabilmişti…
Öğrencilerle sohbet sonrasında okulun yatırımcısı Mustafa Dağlı sohbetimize katıldı. İşin patronu Mustafa Dağlı’nın milyonlarca lirayı eğitime, hem de fen ve teknoloji lisesine harcaması, yaptığı gelecek planı ve vizyonu beni çok sevindirdi. Ne yalan söyleyeyim ayrıca bunu yapanın ben yaşlarda genç bir girişimci olması göğsümü kabarttı. Muhakkak ki onun da etrafında “yapma”, “etmeciler” eksik olmuyordur.
Adam Mars diyor!
Yazının sonuna gelirken aklıma yine Elon’un Mars planları geldi. Öngörü ve plana göre ilk seferde 100 kişiyi Mars’a götürecek yolculuğun 2023’te mümkün olacağı düşünülüyor. İlk seyahatten 30-40 yıl sonra Mars’ta bir milyon kişi yaşıyor olacak. Belki de bir kişinin hayali tüm insanlığın gerçeği haline gelecek. İşin güzel tarafı ömrümüz yeterse bu yolculuğu dünya gözüyle göreceğiz!
Günün sonunda ismi tarihte telaffuz edilenler hayallerinin peşinden koşanlar olmuyor mu? Ne demiş William Russell; “En büyük işler, büyük hayaller kurma özelliği olan insanlarca başarılmıştır. “
Dağhan Uzgur