Dünyanın en hızlı büyüyen sektörü bilişim, Türkiye’de de büyük bir ivme yakaladı. BTvizyon tarafından bu yıl ikinci kez Bursa’da düzenlenen Anadolu toplantıları, Bursalı bilişimcileri Hilton’da buluşturdu. Workshop çalışmasına katılan teknoloji devleri ürettikleri uygulamaları tanıtırken, “güvenlik sorunu” toplantıya damgasını vurdu. Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Dağhan Uzgur, açılışta yaptığı konuşmada Pazar büyüklükleri ile ilgili bilgi verirken, hedefe emin adımlarla yürüdüklerini kaydetti.
Uzgur, bilişim sektörünün giderek büyüyen yapısıyla dünyada fark yaratan ülkelerin başarılarındaki katkısının açıkça görüldüğünü söyledi. Bilişim teknolojileri pazarının her yıl yüzde 4 oranında büyüdüğünü belirten Uzgur, “2013 yılında pazar, 2,7 trilyon Euro seviyelerine ulaştı. Türkiye’de bu rakam bu kadar yüksek değil ama 2023 hedeflerinde bizim kat etmemiz gereken yol oldukça fazla” ifadelerini kullandı.
Hayatın her alanında ve işleyen her sistemde yazılımın öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Dağhan Uzgur, “Ürünlerin satış fiyatını ve ürünlerden elde edilecek kar miktarını ürünlerin ne kadar akıllı olduğu belirliyor. Yani bir ürünün fiyatını üründe ne kadar bilişim teknolojisi kullanıldığı belirliyor. Sektörün 2023 yılında 160 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Türkiye’de bu da yılda yüzde 15’lik bir büyüme demek oluyor. Yolumuz uzun ve zor. Bu nedenle daha çok çalışmak gerekiyor. Bursa’da bu noktada biz de BİSİAD olarak sektöre katkı koyacak ve sektörü canlandıracak faaliyetler içindeyiz” dedi.
Uzgur, başta “Bursa Yazılım Vadisi” olmak üzere pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “daha çok üretmemiz, daha çok satmamız, daha çok katma değer oluşturmamız gerekiyor. Ancak bir yandan da sektörün temel ihtiyacı olan insan kaynağını da yetiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Bilişim çağının yaşandığı bir dönemde en değerli varlığın bilgi olduğuna dikkat çeken Dağhan Uzgur, “bilginin paylaştıkça artan bir değeri olduğunu kabul etmemiz gerek. Çünkü bilgiye tek başına sahip olmak bir değer taşımıyor. Uygulamaya dökmek ve paylaşmak durumundayız. Bu nedenle BTvizyon’a bu paylaşım toplantısını düzenledikleri için teşekkür ediyoruz” dedi.
BTvizyon Anadolu toplantılarını organize eden İnterpro Genel Müdürü Murat Göçe’de katılımcılara teşekkür ederek, gelecek vizyonunu şekillendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Toplantıda “İş analitiği”, “güç elektroniği”, “E-fatura,E-defter”, “Kamu yönetimi” ve “Yeni nesil güvenlik sistemleri” ele alındı. Özellikle hayatın her alanına giren bulut teknolojileri ile ilgili yeni güvenlik çözümleri gündeme damga vurdu. İş yaşamının vazgeçilmez parçası haline gelen teknolojik uygulamalara verilen örneklerde çarpıcıydı. Amerika Birleşik Devletlerinde bazı eyaletlerde polisin hayata geçirdiği risk analizi uygulamaları ile suç oranında ciddi düşüş yaşandığı anlatıldı.
Toplantıya katılanlar, IBM, İntel Security, McAfee, Straus, Enel, Komtera, Digital Planet, Watchguard ve websense gibi kuruluşların ürünleri ile tanıştırıldı.