26 yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren Bilişim İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD), yüzyılımıza damgasını vuran bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması ve dünya bilişim pazarında ülkemizin hak ettiği payı alabilmesi için bilişim ürünleri ve hizmetleri üretenleri destekleyen, gelişime katkı koyan çalışmalarına devam etmektedir.
Birlikte üretmenin gücünü, kolektif çalışma bilincini iş dünyasına aşılama arzumuz ile, üyelerine değer katan bir dernek olmak BİSİAD’ın ana hedefleri arasındadır.
Dijital Dönüşüme Bakış
Dijital değişimin hızını kestirmekartık mümkün değil, özellikle konu teknolojiyse. Yeni bir dijital teknoloji ürününün yerini biz alışana kadar yenisi alıyor. Bu döngüyü, bu hızda bir dijitalleşmeyi şirketler ve büyük organizasyonlar yakından takip etmek zorunda, çünkü kendi dönüşümlerini gerçekleştirmemek gibi bir seçenekleri yok.
Yeni nesil kuşaklar tarafından kurulan ve yönetilen şirketler bu dönüşümü daha hızlı yapabilirken, geleneksel kalmış olan işletmeler için süreç aslında başlı başına bir mücadele. Yapılan araştırmalara göre, şirketlerin yaklaşık %80’i, özellikle yeni “dijital dönüşümü” rekabetten dolayı endişeyle karşılıyor. Bu raporlara göre; gelecek, “akıllı operasyonları” yürütebilen şirketlerin olacak. Bu durumda geleneksel şirketlerin sahip oldukları eski tip yöntemler yeni nesil teknolojiye sahip şirketlerle başa çıkmaları için işe yaramayacak. En doğru yöntem, değişimle savaşmak yerine, değişimi kabullenip ondan bir şeyler öğrenmeye çalışmaktır.
Dijital dönüşümünü tamamlamış ve teknoloji üreten büyük şirketlerin icraatları, tüm sektörlerin nerede ise taşlarını yerinden oynatıyor, “Acaba kıyamet mi geliyor?” dedirtiyor. Android ve iOS uygulamaları üzerinden kullanılacak sistemlerdeki değişim görüntüleme, akıllı sensörler ve otomatik öğrenme teknolojileri aracılığıyla sağladıkları kolaylıklar ile fark yaratıyorlar.
E-ticaret sitelerinin etkisi o kadar güçlü ve etkili duruma geldiler ki…Google, Facebook, Amazon gibi şirketler teknolojik gücü nedeniyle bir altyapı kurmaya en hazır, değişmesi gerekeni en hızlı değiştirebilecek kabiliyette olan web ölçekli şirketlere örnek olarak verilebilir.
Böylesi dev şirketler ile rekabet edebilmek için diğer şirketlerin yapmaları gereken nelerdir? Hangi adımları izlemeliler?
Değişime Karşı Durmayın
Aile İşletmesinde Değişimi Kucaklamak kitabının yazarı Raméz Baassiri, “Değişimi sadece kabul etmeyin, onu kucaklayın.” Diyor.
“Böyle değişimlerin ne zaman geleceği belli olmaz. Fakat geldiklerinde onu akıllıca ve yaratıcı bir şekilde kullanmak için hazır olmalısınız.”. Sizde işletmelerinizde değişime karşı durmayın, onu kucaklamanın bir yolunu bulun.
Teknoloji yatırımlarınızı akıllıca yapın
Bulut teknolojisine geçiş yolları arayın. Web ölçekli şirketlerin kullandığı yöntemlere yatırım yapmanız, maliyeti düşük ve akıllı bir yöntem olur. Bu yöntemler hızlı veri işlemek, her aygıtta ihtiyaç duyulan yazılımı çalıştırmak ve kaynakları en verimli şekilde kullanmak gibi araçlar olabilir.
Start-up şirketleri bu yeteneklere sahip olmanın önemini kavramış ve ona göre pozisyon almış durumdadır.
İnsana Yatırım Yapın
Teknolojinin gideceği yeri kestirebilmek çok önemliyken diğer yandan çalışan insan kaynaklarınıza yapılacak yatırım işlerinizin bozulmasını engelleyebilir. Şirketler teknik kabiliyeti yüksek çalışan bulmakta zorlanabiliyor. Teknolojiyi ileri taşıyan teknik çalışanlara, altyapıya ve araçlara yatırım yapmak daha da önemli hale geliyor.
Tüm sektörlerin yetenekli çalışanları, iş seçimi yaparken teknolojiyi ve modern araçları kullanmayı benimsemiş şirketleri tercihlerin de ön planda tutuyorlar. Büyük oranda yetenekli insan kaynağı açığımız mevcut. Bugünkü duruma baktığımızda, bu oranın bir kaç yıl içinde %50-60 seviyesinde olacağı araştırmalarda ortaya çıkmaktadır.
İnternete bağlı kullanıcı Ülkemizde de artmaktadır. Elde edilen büyük bir veri sayesinde, yapay zekâ algoritma optimizasyonu alanında çalışmalar hayret verici ve son hız devam etmekte. Bu durum şu gerçekliği ortaya çıkarıyor; işlerin kesintiye uğramaması için şirketlerin sahip olacağı silahlardan birisi de veri.
Farklı olmak için verileri kullanın
Veri, çağımızın petrolü gib; Veriye yatırım yapmayan her şirket bir noktada işinden olmaya mahkûm. Google bir günde 20 petabyte veri işleyebiliyor; bu sayı dünyadaki tüm sabit disklerin 1995 yılındaki kapasite toplamından daha fazla. Veri uzmanı ve veri bilişimcisi açığı giderek artıyor. Bu çok büyük bir açık ve bugün bile veri bilişimcisi açığının %60 civarında olduğu tahmin ediliyor. Elde edilebilir veri miktarı her iki yılda iki katına çıkıyor ve katlanarak artmaya devam ediyor. Veriyi zamanında işleyip yorumlayamayan şirketlerin işlerinin bozulması kaçınılmaz olacaktır.
Dijital çağda devamlılığını sağlamak isteyen şirketler veriyi ve veri analizini fark yaratacak bir güç olarak görüyor.
Fırsatlar zorluklar içinde doğar
Değişimlerin, yeniliklerin her zaman heyecan verici olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle zorunlu yapılacak bir değişiklikse. Bu gelişmeleri birer fırsat olarak görmek gerekli.
Örneğin, otomobil yapımı, üretilmesi ve servisi için robotları kullanıyoruz günümüzde. İnsan gücü her şeye rağmen yine de kullanılıyor. Bu sistemin robotların insanların elinden işlerinin almasından öte, insanların ve robotların birlikte çok daha efektif çalışılabileceğinin bir göstergesi olduğu kesindir. Üstelik büyük zincirler robotların dahil olduğu bu sistemi kendilerine entegre ederek çok daha hızlı ve aynı kalitede hizmet üretebiliyorlar.
Başarısızlıklardan yılmayın
Değişim ve değiştirmek kolay değildir. Başarısız da olabilirsiniz. Böyle durumlarda yapılabilecek en iyi şey, hatalardan ders çıkarıp sonraki aşamada daha iyi olmaya çalışmak ve bunu hızlı bir şekilde yapabilmektir.Sonuçlar için Şirketlerin hazırlıklı olması gerekir.
Bursa’da değişim için danışabileceğiniz en yetkin kurumlardan birisi de BİSİAD’dır. Sizleri ortak çalışmaya davet ediyoruz. Gelin beraber dijital dönüşüm rol haritanızı belirleyelim Bursa, tüm ülkemize örnek olacak Bilişim EKOSİSTEM dönüşümünde yer alarak katkı sağlayalım.Ülkemiz ve Bursa ekonomisine katkımızın artması için tüm sektörlere yardımcı olmaya hazırız.
Birlikten güç doğar ;Hep beraber büyümenin yollarını arayalım.
Saygılarımla…
BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı
İdris DOĞRUL