Türkiye’de ve Bursa’mızda BİT Sektörümüzdeki gelişmelere bakalım;
2016 yılında günlük olarak üretilen 44 milyar GB veri miktarının 2026 yılında 463 milyar GB seviyelerine ulaşması öngörülüyor. Bunu nasıl okumalıyız? Veri üretimi bu şeklide artmaya devam ederse, tüm sektörlerin içinde Bilişim sektörü Yeni Dönemde olmak zorunluluğunu ortaya çıkıyor.
Bilişim sektörü olmadan diğer sektörlerin büyümesi ve rekabet etmesi zor.
Üç adımda dijital dönüşüm bütünleşik olarak ve birbirini tamamlayıcı unsur olarak ortaya çıkıyor; Sensörlerden alınan bilgilerin IOT teknolojisi ile internet ortamına aktarılması, Toplanan verilerinin dijital ikizleme ile analiz ve takipleri, Veri analizlerinin takip ve öngörüler ile iş süreçlerine desteği ile iyileştirmesi olarak özetlenebilir.
2020 yılında Sektörün istihdamı %7’lik büyüme ile 160 bin’e yaklaşmıştır. Türkiye’de Bilişim sektörü Dünyadaki teknolojik gelişmeler ile büyümeye odaklamış bulunmakta. Büyüme arzusu beraberinde sektör sıkıntılarını gündeme getirmiş ve çözümler beklemekte. Büyüme, özelikle Bilişim sektöründe donanım veya yazılım olarak diğer sektörlerin planladıkları yatırımlar ile direk olarak ilgilidir. Tespit edilen Bilişim sektörünün bileşenleri ile ele alındığında, Sektörün çözüm bekleyen en önemli konuları:
1. Bilişim Sektörü kamu desteklerinde öncelikli sektör olmalıdır; Bilişim Sektörünün içinde yer almadığı sektör yok.
2.Kamuda süregelen “tek muhatap” konusu mutlaka çözülmelidir; Gerekiyorsa Bilgi Teknolojileri Bakanlığı kurulmalıdır.
3. Sektör Envanteri:
-Sektörde yer alan şirketlerin sınıflandırılması, Çalışanların sınıflandırılması, Bilişim mesleklerinin sınıflandırılması,
– Anlık, detaylı bir envanter ile gelecek dönem Eğitim ve İnsan Kaynağı ihtiyacının koordinasyonu
4. Sektör Birliği:
-Sektörde yer alan şirketlerin sınıflandırılması ve minimum sertifikasyon seviyelerinin belirlenmesi, sektörün işletme türlerine ve belli uzmanlık konularına göre sınıflandırılması (NACE Kodlarının güncellenmesi ve kontrol edilmesi)
– Sektörün mesleki kurallara, etik değerlere ve yeterliliklere göre faaliyet yürütmesinin gözetilmesi için hukuki altyapının sağlanması (Meslek Birliği TURSAB veya TOBB Çatısı altında Sigortacılar Birliği gibi)
5. KOBİ’lerde Dijital Dönüşüm:
– Bilişim STK’sı, Ticaret Odası, Üniversite, Kalkınma Ajansı, KOSGEB/Kamu desteği ile öncelikle il bazında bir başarı hikayesi yazılmalıdır.
– Bilişim STK’sı : Ana görevi koordinasyon ve DD Uygulamasını yapacak Bilişim Firmalarının takibi
-Ticaret Odaları : Üyelerinden ihtiyaç saptaması için farkındalık eğitimleri ve anket koordinasyonu
-Üniversiteler : Hem farkındalık eğitimlerine öncülük etmek, hem de ilgili Bilişim firmalarına sertifikasyon eğitimi vermek
-Kalkınma Ajansı : İl bazlı projenin yönetimi için gerekli finansman desteğini sağlamak
-KOSGEB/Kamu : DD uygulamasını kullanacak firmalara proje için ve gerekli yatırımlar için Kredi desteği verilmesi
MUHATAP SORUNU
1. ULAŞTIRMA ve ALT YAPI BAKANLIĞI
2. SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
3. HAZİNE ve MALİYE BAKANLIĞI
4. TİCARET BAKANLIĞI
5. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
6. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
7. CBDDO
8. BTK
9.MİLLİ TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
10. BİLTEK BİLİŞİM SANAYİ TEKNİK KOMİTESİ
Toplam 10 ayrı bakanlık ve genel müdürlük ile muhatap olmak durumunda bilişim sektörü….
Yapılan bu tespitlerin çözüm önerileri elbette var. Ortak akıl ile bir araya gelebildiğimizde, etkinlik ve yetkinliklerimizi kullanarak anlatmaya sabırla devam edeceğiz.
Yazımızda bahsi geçen bilişim sektörü sorunları, BİSİAD olarak bağlı olduğumuz TÜBİFED ve aynı çatı altında toplandığımız diğer Bilişim dernekleri ile ortak çalışma sonucunda çıkarılmıştır.
Dijital dönüşümün tam orta noktasındayız, işlerimizi geliştirmek için,
Bilişimde kalmanız dileği ile…