OSMAN AKIN;
İLK HEDEFİMİZ
İHRACAT
Bursa’yı yazılım merkezi haline getirmek için kolları sıvayan BİSİAD, öncelikli hedef olarak tüm üyeleri için ihracatı koydu.
Yazılım Vadisi tanıtım toplantısında konuşan BİSİAD Başkanı Osman Akın,
Bursa’yı Türkiye’nin yazılım merkezi haline getirerek, kent ekonomisinin büyüme hızını artırması hedeflenen ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen ‘Yazılım Vadisi Projesi’nde gelinen son durum düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.
Bilişim Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK), Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü ve Bursa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve ortaklığında yürütülen Yazılım Vadisi Projesi’nin tanıtım toplantısında Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz ve ULUTEK Müdürü Prof. Dr. Rıdvan Aslan hazır bulundu.
–BURSA SANAYİSİ ARTIK AR-GE’YE KAYNAK AYIRAN BİR SANAYİ OLMALIDIR–
Bilişim sektörünün, insan ilişkilerini, insan ve devlet ilişkilerini ve hatta ülkelerin ilişkilerini güçlendiren bir sektör olduğunun altını çizen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Ülke olarak güçlü olmak istiyorsak, bilişim sektörünün sadece tüketicisi değil, üreticisi de olmak zorundayız. Biz Bursa olarak, il bazında bu sektörün yazılım kısmında olmaya karar vermişiz. Bu projenin Uludağ Üniversitesi ile beraber yürütülüyor olmasından duyduğum memnuniyeti de belirtmek istiyorum. BEBKA da yaklaşık 1 milyon TL’lik desteğiyle bu sektörün gelişimine verdiği önemi ortaya koymuştur. Bursa sanayisi ile bilinen bir şehir olma özelliği taşıyor. Fakat Bursa sanayisi artık katma değeri yüksek mamüller üreten ve AR-GE’ ye kaynak ayıran bir sanayi olma yolunda ilerlemelidir. Bunun yolu da bilişim sektöründen geçiyor” dedi.
Yazlım Vadisi Projesi’nin amacını, ULUTEK’ teki yazılım firmalarının kümelenme faaliyetleriyle ortak hareket etmesi ve böylelikle Bursa’nın yazılım merkezi haline gelmesi olarak ifade eden BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın ise, bilişim sektörünün, marka şehir olma yolunda anahtar niteliğinde olduğunu da söyledi.
–DÜNYANIN EN DEĞERLİ 5 FİRMASININ 3’Ü BİLİŞİM SEKTÖRÜ FİRMASIDIR–
Bilişim sektörünün, Dünyada 2.3 trilyon dolarlık bir pazar payına sahip olduğunu belirten Osman Akın, Türkiye’de bilişim sektörünün 2013’ deki pazar payı beklentisinin 160 bin dolar olduğunu dile getirdi. Yazlım Vadisi Projesi’nin, bilişim sektörüne yönelik önemine de vurgu yapan Osman Akın, “Sanayi sektörüne 80 bin dolarlık bir yatırım yaparsanız, 15 bin dolar katma değer alırsınız. Hizmet sektörüne 25 bin dolarlık yatırımın karşılığı ise 9 bin dolardır.
Tarım sektörünü ele alırsak 30 bin dolarlık yatırımın katma değeri 7 bin dolar iken, bilişim sektörüne 3 bin dolarlık yatırım yaptığınızda 30 bin dolar elde ederseniz. Bu rakamlar sektörün ve yatırımımızın büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Dünya’nın en değerli 5 firmasının 3’ü Apple, Google ve Microsoft bilişim sektörü firmasıdır” şeklinde konuştu.
–BEBKA’DAN 1 MİLYONA YAKIN DESTEK—
Yazılım Vadisi projesi çalışmalarına 1.5 yıl önce başladıklarını ifade eden Akın, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yatırım için uygun görüldüğünü belirterek , “Yazılım firmalarının kümelenmesini öngören projeyi Uludağ Üniversitemizle hazırlayarak BEBKA’ya sunduk ve bildiğiniz gibi 993 bin 112 TL’lik bir hibe aldık. Bu süreçte BTSO da önemli bir paydaş oldu. Projemizi destekleyerek yanımızda olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın da 152 bin TL’lik bir katkısı oldu” dedi.
–YERLİ YAZILIM İLE İTHALATI AZALTARAK, İHRACATA YÖNELMİŞ OLACAĞIZ–
Yazılım Vadisi Projesi’nin, Bursa’nın uluslararası piyasalardaki rekabetine güç katacağına inandıklarını söyleyen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, “Yazılım Vadisi sayesinde yerli yazılımın önemi anlaşılacak. Yerli yazılım ile ithalatı azaltarak, ihracata yönelmiş olacağız. Proje aynı zamanda nitelikli iş gücü istihdamı da sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin rekabet ve yenilik kapasitesinin, ekonomik aktörlere teknoloji geliştirme yetkinliğinin kazandırılmasıyla artacağını da sözlerine ekleyen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek’in ardından söz alan Doç. Dr. Mimar Yavuz Taneli, ULUTEK içerisindeki mimari yapılanmayı anlattı. Proje kapsamında 657 metre karelik bir alan içerisinde 5 adet toplantı salonu, 1 adet bilişim kütüphanesi ve 1 adet büyük eğitim salonu yapılacağını belirten Doç. Dr. Taneli, uygulanacak olan projenin teknik ve fiziki özellikleri hakkında da bilgiler verdi.