Başta Bursa olmak üzere ülkemize yeni ufuklar sağlayacak Yazılım Vadisi’nde önemli bir dönüm noktası aşıldı.Bursa’yı Türkiye’nin yazılım merkezi haline getirecek Yazılım Vadisi, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) içinde kuruluyor.Yazılım firmalarının ULUTEK içinde oluşturulan özel alanda kümelenmesini sağlamak amacıyla UÜ Proje Yönetim Merkezi’nce hazırlanan ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından yaklaşık 1 milyon lirayla desteklenen projeye, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da 250 bin liralık katkı koydu.Uludağ Üniversitesi, Bilişim Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD), ULUTEK, Bursa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve sanayi Odası(BTSO) ortaklığında yürütülen ve 2014 yılı içinde tamamlanacak Yazılım Vadisi Projesi, Crown Plaza’da 30 Aralık 2013 akşamı düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, BİSİAD Başkanı Osman Akın, ULUTEK Müdürü Prof. Dr. Rıdvan Aslan, UÜ Proje Yönetim Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Aslı Hockenberger, Proje yürütücüsü UÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Özmutlu’nun da katıldığı toplantıda, kent ve ülke ekonomisinin büyüme hızını artırması beklenen Yazılım Vadisinde, yazılım firmalarının kümelenme çalışmalarıyla ilgili hazırlanan projenin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı.
VALİ KARALOĞLU: STRATEJİK BIR KARAR
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, bilişimin stratejik bir sektör olduğunu, Bursa olarak bilişimin yazılım ayağında var olma kararı alarak önemli bir adım attıldığını söyledi. “Bu sektörü kentte geliştirme konusunda stratejik bir karar verilmiş. Bu tamamen doğru bir eylem. Bu kararı verenleri kutluyorum” diyen Vali Karaloğlu, “Bursa, bir sanayi kenti. Sanayinin dönüşmesi lazım. Bursa sanayisi artık ileri teknoloji, katma değeri daha yüksek olan ürünler üreten bir sanayiye dönüşmeli. Bunun yollarından birisi de yazılım sektörüdür. İyi bir imkân doğdu. Yazılım noktasında Bursa, iyi bir seviyeye gelir diye temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
“YAZILIM, MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ”
Milli yazılımın savunma sanayi ve diğer sektörler için önemine işaret eden Vali Karaloğlu, “F-16 uçaklarını biz ürettik. Zannettik ki uçaklarımız var. Halbuki uçakların yazılımını biz yapmadığımız için bizim dost ve düşmanımızı tanımıyor. Milli gemimizde de aynı sıkıntı var. Siz radar sistemini üretirsiniz. Ama orada dost ve düşman tanımlarını siz koymadıysanız, başka bir ülkenin yazılımını kullanırsanız sıkıntı doğar. Bu nedenle yazılım bir milli güvenlik meselesidir. Onun için mutlaka milli yazılımımızı oluşturmamız lazım. Sadece sanayide değil. Her sektör için milli yazılım firmalarımızın oluşması gerek” dedi.
“SAVUNMA SANAYİ İÇİN ALT KÜME OLACAĞIZ”
BİSİAD Başkanı Osman Akın, Yazılım Vadisi Projesine 1,5 yıl önce başladıklarını, yer olarak Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin belirlendiğini anlatarak atılacak adımları şöyle sıraladı: “ULUTEK’in yaklaşık yarısı yazılım firmalarından oluşuyor. Bizler, bu firmaların burada belirlenen alan üzerinde kümelenmesini cazip hale getirecek bir çalışma başlattık. Şu anda, BEBKA’nın kapsama alanındaki bilişim firmalarının envanteri de çıkarılıyor. Önümüzdeki hafta bu firmalara 42 maddelik anket çalışmasını yapacağız. Firmaların detayları araştırılacak. Bu sahip olduğumuz envanteri de web portalı üzerinde ortaya çıkartacağız. Almanya ve Fransa’daki kümelenme çalışmalarını incelemek onların deneyimlerinden yararlanmak üzere de yurtdışına gideceğiz. Yazılım firmaları için cazip bir kümelenme bölgesi oluşturup, üretime yönelik yazılım geliştirmek isteyenlerin hemen yanında olmuş olacağız. Böylece hem yabancı yazılımları azaltmış olacağız, havacılık sanayi için bir alt küme oluşturmuş olacağız hem de uluslararası rekabette gücümüzü artırmış olacağız.”
REKTÖR DİLEK: ULUTEK CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, ULUTEK’in 2005 yılında, Uludağ Üniversitesi, BTSO, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi, Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin ortaklığında anonim şirket olarak, Görükle Yerleşkesi içinde yaklaşık 480 dönüm alan üzerinde kurulduğunu ve halen 100’e yakın Ar-Ge şirketinde 700 personelin çalıştığını anlattı. ULUTEK’te devletin bazı destekler verdiğini ve vergi indirimleri sağladığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, “ULUTEK’in, yazılım şirketleri için cazibe merkezi olacağına inanıyorum” dedi.
Toplantıda, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yavuz Taneli, Doç. Dr. Murat Taş, Doç. Dr. Nilüfer Taş ve Öğr. Gör. Dr. Selay Yurtkuran’ın Yazılım Vadisi için tasarladıkları fiziksel mekân projesinin sunumu da yapıldı. Doç. Dr. Yavuz Taneli, Doç. Dr. Murat Taş’ın sunduğu proje, 667 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek Yazılım Vadisi’nin işlevine uygun çalışabilmesi için gerekli mekân düzenlemelerini içeriyor.