
Dünyada 2,3 trilyon Euro’luk büyüklüğe sahip sektörde ki ülkemizin payını arttırmak isteyen Türk girişimcilerin yatırım hevesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı İnternet Yasası kaçırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İnternet Yasası’nı onaylaması sonucu Bursa’nın en önemli projelerinden olan Yazılım Vadisi’nin riske girdiği iddia edildi. CHP Bursa milletvekili Aykan Erdemir elverişli yatırım iklimine zarar verildiğini ifade ederken, gözler bilişim sektörüne çevrildi.
Bursa’da kurulması planlanan Yazılım Vadisi’nin önüne büyük bir engel çıkarılmadığını vurgulayan Bilişim Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın, projenin son sürat devam ettiğini açıkladı. Akın, yasanın yalnızca Yazılım Vadisi içinde kurulması planlanan bilgisayar sistemleri ile telekomünikasyon ve veri ambarı sistemleri gibi ek sistemleri barındıran bir tesis olan Data Center bölümünün etkileyeceğini söyledi.
HOSTİNG BEDELLERİ YÜKSELECEK
Yasanın Yazılım Vadisi’nin tamamını ilgilendirmediğini kaydeden Akın, Yazılım Vadisi içindeki Data Center kümelenmesi ve Hosting şirketlerini öngörmüştük. Yeni internet Yasası bir takım müdahaleleri daha kolay kıldı. Data Centerların maliyetleri artacak bu da hosting bedellerinin Türkiye’de yükselmesini sağlayacak. Hosting işlerinin Türkiye’den yurt dışına doğru kaymasına neden olacak. Data Centerdaki en büyük maliyet elektrik ve internet erişim maliyetidir. Biz zaten bu tür maliyetlerle baş edebilir halde değilken şimdi sen bir yük daha getirirsen bu kez daha da yapılamaz hale getirecek projenin bu kısmını etkileyecek. Etkileyebilir ancak komple projeyi etkileyecek kadar önemli bir yasa değil bu” diye konuştu.
BİREYSEL DEĞİL KURUMSAL KONTROL
İnternet Yasası ile ilgili toplumda büyük bir bilgi kirliliği olduğunu ifade eden Osman Akın, özgürlerin kısıtlanması algısının vatandaşı korkuttuğunu söyledi. İnternet gibi geniş bir alanın kontrol altında tutulamayacağını belirten Akın, “İnsanların özgürlüğünü sağlamak istiyorum diyorsun ancak dengesiz bir yasa var. İnternetin ruhu özgürlüğe dayanır. 21. Yüzyılın sosyal devrimidir internet. İşin ruhuna aykırı bir şey yaptığın zaman insanlar itiraz ederler. Özgürlüklerin engellenmesi yönünde bir sıkıntı var ancak bireysel bir kısıtlanma olmayacak bu. Yalnızca yayın yapan sitelerin kontrolünü sağlayacak bu yasa ve en büyük darbeyi de kurumsal anlamda yayın yapan siteler alacaktır” ifadelerini kullandı.
BİLİŞİM BAKANLIĞI KURULMALI!
İnternet Yasası ile birlikte bilişim sektörünün değerinin anlaşıldığını belirten BİSİAD Başkanı Akın, “Uzun yıllardan beri söylediğimiz bir şey var. Bu yasanın sevindirici bir tarafı da var. Bilişim Bakanlığı kurulmak zorunda. Bilişimle ilgili stratejileri, yasaları yapan ve yöneten bir bakanlık olması gerekiyor. 5651 sayılı bir yasa vardı bu yasanın uzun yıllardın içeriğinin yetersiz olduğunu söylüyoruz Kalifiye insanların gerekli olduğunu anlatıyoruz. Yasanın yanlış yapılma şekliyle ilgili ciddi hatalar var. Sivil toplum örgütleri ve bu işin uzmanlarıyla yapılması gerekiyordu. İnsanların da itiraz ettiği tek nokta bir içeriği kapatma yetkisini TİB Başkanı’nın yani tek bir kişinin inisiyatifine bırakıyorsunuz” dedi.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın yaklaşık 1 milyon lira destek verdiği proje, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi´nde hayata geçecek. Uludağ Üniversitesi’nin öncülüğüyle gerçekleştirilecek projeye BTSO 250 bin lira destekle katkıda bulunuyor.
BURSADABUGUN.COM