Sattığınız şey bir hizmetse ve hizmet yazılımdan ibaretse kısaca sizin ürününüze SaaS ürünü diyebiliriz. SaaS’ın ne olduğuna dair internette hızlıca bir tarama yaparak detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Burada anlatmaya çalışacağım şey her spesifik SaaS projesi için geçerli olmayabilir. Genel hatlarıyla anlatmaya çalışacağım bu modele eklemek istediğiniz veya çıkarılması gerektiğine inandığınız argümanlar varsa lütfen bunları belirtin, birlikte tartışalım. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki SaaS multimilyar dolarlık bir iştir. Bu işin hacmi 2016 yılı için 30 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bugün, teknolojiyle uğraşan hemen hemen herkes en azından bir SaaS hizmeti kullanıyordur. Bana göre Türkiye’de bu hizmetlere en önemli örneklerin başında Paraşüt geliyor. Örnekleri kısa bir araştırma yaparak kendiniz de çoğaltabilirsiniz.
Özellikle şunu eklemem gerekiyor ki; İnternet üzerinden serbest yazılımcıların veya yazılım şirketlerinin gelir elde bileceği en önemli servis modeli SaaS modelidir.
Gelelim konumuza. İyi bir SaaS hizmeti vermek istiyorsanız bana göre aşağıda belirtilen maddelere göre kurgu yaparsanız başarılı olmanız işten bile değil.
Her şeyi kendiniz yapmak yerine güvenilir ve ölçeklenebilir bir bulut altyapı hizmeti kullanın!
Bu tam olarak şu demek. Bir SaaS hizmeti kurguluyorsanız karşınızdaki en önemli meselelerden biri sistemin altyapısını barındıracağınız veri merkezidir. Ve bu veri merkezinin sadece barındırma gibi basit işlevlerin dışında size güvenlik, ölçeklendirilebilme gibi seçenekleri sunabilmesi gerekmektedir. Bu anlamda o kadar fazla seçeneğiniz var ki anlatamam. Bunların başında AWS (Amazon Web Services) geliyor. Devamında DigitalOcean, Google Cloud ve Azure Platformlarını bu listeye ekleyebilirsiniz. Bu altyapıları kullanmanız, sağladığı maliyet avantajı, ölçeklendirilebilme, güvenlik bakımından projeniz için önemli olacaktır. Bu altyapıların hepsinin kendisine göre veya sizin projenizin durumuna göre avantajları ve dezavantajları bulunabilir. Bunları öncesinde detaylı incelemenizi tavsiye ediyorum. Kısa bir google araştırması yapmanız bu anlamda yeterli olacaktır. Türkiye’de de bu servisleri veren yerli şirketlerimiz bulunmakta. Bu anlamda Bursa’da bulunan DGN Veri Merkezini tavsiye edebilirim.
Beta Sürümü !
Kurduğunuz SaaS hizmetini “production” ortamına almadan önce kesinlikle belli bir kullanıcı grubu tarafından kullanılmış olmasına ve bu kullanıcılardan gerçekten işe yarar geri dönütler topladığınıza emin olun. “Bir hizmet” oluşturduğunuz veya “girişimcilik yaptığınız” için o ilk kullanıcı grubu sizi genelde takdir edecektir. Ama siz yine de tüm negatif yorumlara odaklanın ve özellikle bu yorumların üzerine giderek hizmetinizi iyileştirin. Bu süreci akıllıca sürdürmeniz, sisteminizi “production” ortamına aldıktan sonra sizi, Satış Sonrası Destek ve Dijital Marketing süreçlerinde önemli maliyetlerden kurtaracak, yatırımınızı daha iyi değerlendirmenize veya gerçek problemlere odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Bu anlamda eğer kendi “beta kullanıcı grubunuza” güvenmiyorsanız 3. taraf servisleri kullanabilirsiniz. Bu servislere en önemli örnek UserTesting‘dir. Kullanmanızı öneririm.
Müşterilerinize Ücretsiz Kullanım Süresi Verin.
Eğer bilinmeyen bir şirketseniz veya bu işi daha yeni yapıyorsanız müşterilerle kurmanız gereken ilk bağ “güven” bağıdır. Bu bağı bir SaaS ürününde kurabilmek için, ücretsiz kullanım süresi sunmak en iyi seçenektir. Zira ürünü tüm özellikleriyle müşterinize ücretsiz kullandırarak ona herhangi bir yalan vaatte bulunmadığınızı ispatlamış oluyorsunuz.
Ürününüzü özelliklerine göre paketlere bölün.
Bu olay bir pazarlama stratejisinden ziyade müşterilerinizde size dair bir bağımlılık yaratmakla ilgili bir meseledir. Zira ürününüzü “Freemium” bir modelde satmayı başarırsanız ürününüzü kullanan çok net 2 müşteri grubu oluşturmuş olursunuz. Ürününüzü bedava kullanan müşterileri sisteminizde tutmayı başarırsanız, müşterileriniz “pro” aboneliğe geçmeseler bile sizin organik reklamınızı yapmış olurlar. Bu durum hem sizi pazarlama açısından güçlendirir hem de kullanıcı sayınızı arttırmış olur.
Ürününüzün nasıl çalıştığına dair kısa videolar hazırlayın.
Ürününüzün nasıl çalıştığını sayfalarca yazılarla anlatmak yerine kısa videolarla anlatmak daha etkili olur diye düşünüyorum. Bu videoların süresinin 1–2 dakikayı geçmemesine dikkat edin. Eğer anlatmaya çalıştığınız şey bu süreye sığmıyorsa onu parçalara bölün ve o şekilde anlatmaya çalışın. En başarılı veya büyümesi en ivmeli şekilde gerçekleşen SaaS girişimlerinin tamamında video’lu anlatım modeli daha etkin olmuştur. Bunu sakın unutmayın.
Ürününüzle ilgili karşılaştırma veya fayda tabloları paylaşın.
Rakipleriniz olsun olmasın ürününüzün mevcut durumu nasıl değiştirdiğini veya ürününüzün rakipleri üzerindeki avantajlarını kesinlikle bir tabloyla müşterinize, ona ulaştığınız ilk iletişim kanalında sunmaya çalışın. Müşterilerin bu ürünü kullandıkları zaman sağlayacakları avantajları, maliyet değişimlerini onlara ilk olarak söylemeniz çok önemlidir. Zira ürün gerçek bir problemi dolaylı bir şekilde bile çözüyorsa, maliyet avantajından veya ürünün rakiplerinden daha iyi yönlenlerini başta belirtmeniz, müşterinizi ikna etmeniz açısından çok önemlidir.
Bağımsız kişilerce sizin hakkınızda yapılmış yorumları kesinlikle paylaşın!
Müşteriler sizin kendi ürününüzle ilgili kötü birşey yazmayacağınızı bilecek kadar akıllılar. Bu yüzden sizin dışınızdaki kişilerin sizin ürününüz veya hizmetinizle ilgili söylediği şeyler çok önemlidir. Bu anlamda en büyük müşterinizden, bedava kullanım yapan müşterinize kadar yorum toplamaya ve onu müşterinizle yakaladığınız ilk iletişim kanalında sunmaya dikkat edin. Kimse yoğurdum ekşi demez ve bunu tüm yoğurt alıcıları bilir :). Bunu unutmayın!
Geri ödeme garantisi verin!
Şartlar ne olursa olsun geri ödeme garantisi vermek için elinizden geleni yapın. Bu müşterilerle aranızda kurduğunuz “güven” bağı açısından çok önemlidir. Ücretini geri ödediğiniz müşteriyi de kaybedilmiş müşteri zannetmeyin. Zira o müşteri artık sizin güvenilir bir hizmet verdiğinizi, talepleri karşılamadığınız durumda bile onu memnun etmeye çalıştığınızı biliyor demektir. Ayrıca geri ödeme garantisi vermeniz satışlarınızı %40 oranında arttıracaktır.
Telefon Numaranızı Paylaşın!
Hizmetinizin tanıtıcı sayfasında veya reklamında sadece e-posta adresinizi paylaşmanız müşterilerin size ulaşması, problemlerini çözmesi veya satış gerçekleştirebilmeniz açısından önemlidir fakat yeterli değildir. Müşterilerin, sizin gerçek bir şirket olduğunuza inanması ve sesinizi duyarak bunu onaylamasına ihtiyaçları var.
7/24 Müşteri Desteği Sağlayın
Maliyeti yüksek olsa da bu desteği vermek için elinizden geleni yapın. Bu konu yukarıda belirtilen müşteriyle aranızdaki “güven” bağını güçlendirmek açısından önemlidir. Müşterilerinizin sadece %1 veya %2’sinin bu desteği kullanacağından da emin olun. Eğer bu desteği vermek için yeterli bilginizin veya bütçenizin olmadığını düşünüyorsanız bu işi başka bir şirkete devredebilirsiniz. Bu konuda Türkiye’de ve Dünyada hizmet alabileceğiniz bir sürü şirket vardır. Kısa bir google araştırmasıyla bu şirketleri bulabilirsiniz.
—
Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Ama herşeyin başında verdiğiniz hizmetin gerçek bir problemi çözüp çözmediğinden emin olun ! Yaptığınız ürüne yatırım yapmadan önce kesinlikle bu konuda ürünün müşteri kitlesiyle bir şekilde iletişime geçin. Onların fikirlerini alın. Örneğin bir online “sosyal medya aracı” ürününü SaaS modeliyle satacaksanız bu konuyu sosyal medya danışmanlarıyla, marka danışmanlarıyla görüşün. Onların fikirlerinden, deneyimlerinden faydalanın.
Emin olun en iyi kurguda bile hatalar yapılabilir. Bu hataları azaltmak için karşılaşabileceğiniz problemleri önceden öngörmeye gayret edin ve işin ehli adamlar veya ekiplerle birlikte çalışmaya özen gösterin.
Turan Almammadov